Články | Second hand, nebo novostavba?

Second hand, nebo novostavba?

ŘEŠÍM NEMOVITOST Články Second hand, nebo novostavba?
29 září, 2024

Second hand, nebo novostavba?

Zájemce o koupi mají různé představy o své budoucí nemovitosti. Někteří jsou milovníci staré zástavby a odpůrci novostaveb, někteří naopak upřednostňují zcela nové bydlení. Jedni se rozhodují spíše podle lokality, jiní zase naopak kupují dle svých finančních možností bez ohledu na to, co nebo kde kupují.

Kupující, kteří nejsou vyloženě vyhranění pro konkrétní typ zástavby, velmi často řeší, zda koupit pro vlastní bydlení byt ve starší zástavbě, nebo naopak zbrusu nový od developera. Každá z variant má své nevýhody i výhody. Je pouze otázkou, které parametry jsou pro kupujícího prioritou, a jaké je naopak schopen/ochoten upozadit.

Byt ve starší zástavbě většinou znamená lepší občanskou vybavenost, vzrostlou zeleň, zavedené školy, školky, hřiště, obchody, apod. Byty ve starších zástavbách mohou, ale nemusí být levnější. Je rozdíl koupit panelákový byt na sídlišti, nebo cihlový byt v širším centru města. Finanční výhoda tak second hand být může oproti novostavbě, ale nemusí. Záleží na okolnostech. Ve starších zástavbách bez ohledu na to, zda se jedná o panelové domy, nebo domy cihlové činžovní v centru, je velká pravděpodobnost, že zde bude bydlet v nájemních bytech i chudší skupina lidí, hůře situovaná jak finančně, tak i pracovně. To bude mít také vliv na komfort bydlení. Oproti tomu v novostavbách, byť též v nájmech, bydlí ve většině případech finančně lépe situovaní lidé. Dalším a ve velkých městech rozhodně nezanedbatelným rozdílem mezi starší zástavbou a novostavbou je komfort parkování. V novostavbách je na parkování myšleno (samozřejmě navyšuje celkovou pořizovací cenu). Při koupi starší zástavby si ve většině případech musí kupující zvyknout, že parkuje na ulici a že tento typ parkování vyžaduje často značnou dávku trpělivosti. Z praktického hlediska je však nutné podotknout, že oproti novostavbám jsou starší zástavby, co do dispozice, praktičtěji navržené. Novostavby velmi často trpí tím, že ačkoliv jsou nové a velmi pěkné, tak mají hůře řešené prostory pro uložení věcí. Jednotlivé ložnice jsou většinou velmi malých rozměrů a celkově pro klasický provoz domácnosti nejsou nové byty tak velkoryse a prakticky řešené jako právě byty ve starších zástavbách. Některé starší zástavby nemají výtah, proto pro začínající rodinu, která plánuje děti, bude z hlediska kočárku dům bez výtahu značně nepraktický. Oproti tomu málo která novostavba je dnes bez výtahu.

Z hlediska nákladů na provoz bytu ve starší zástavbě a v zástavbě zcela nové není odpověď jednoznačná. Náklady na bydlení mohou být levnější v novostavbě, ale i naopak. U tohoto bodu velmi záleží na konkrétním projektu a konkrétním SVJ. Jsou staré zástavby, které mají našetřené úspory, nejsou zaúvěrované, prostory zrekonstruované, a jsou zde velmi nízké náklady spojené s fondem oprav a nízké platby za energie. Avšak jsou i takové zástavby, které mají vysoký fond oprav, domy nejsou opravené, nebo jen částečně, a energeticky náročné, protože objekty nejsou například zateplené, atd. V případě novostaveb bydlení často prodražuje drahá správa, údržba zeleně kolem domu, či v celém areálu projektu, recepce, provoz podzemních garáží, více výtahů, atd. Na druhou stranu fond oprav bývá velmi nízký. Alespoň tedy v prvních letech užívání domu. U staré zástavby málokoho překvapí něco nového, ale u novostavby nevíte, jak kvalitně, či nekvalitně byla postavena, a záruka na stavbu trvá přece jen pouze několik let. V kombinaci s velmi nízkým fondem oprav se během pár let může stát z novostavby velmi nákladná záležitost.

Tento soupis několika bodů není o tom, abych rozhřešila, zda je lepší pořídit novostavbu, nebo second hand. Nastínila jsem pouze pár stěžejních bodů, které by měly zaznít při rozhodování, zda jít do zcela nového bydlení, nebo léty prověřeného bydlení.

S námi se prodeje a pronájmu nemovitosti bát nemusíte. Jsme totiž jiní...

KONTAKT
Zobrazit tlačítka
Skrýt tlačítka