Články | Má váš pozemek potenciál?

Má váš pozemek potenciál?

ŘEŠÍM NEMOVITOST Články Má váš pozemek potenciál?
15 září, 2024

Má váš pozemek potenciál?

Není pole, jako pole. Stejně tak není pozemek, jako pozemek. Tak jako v zemědělství je obecně známo, že po pěstování řepky olejky se pozemek musí řadu let „čistit“ na to, aby bylo možné pěstovat na něm opět něco jiného než řepku, tak stejně tak i některé pozemky musejí „dozrát“ pro to, aby se na nich dalo něco vybudovat. Nicméně neznamená to, že když není možné na takovém pozemku stavět hned, tak že nemá potenciál.

Prvně bych ráda zmínila, že pro účel prodeje/koupě pozemku je třeba mít na paměti, že vždy primárně prodáváte/kupujete současný stav. Tzn. je-li daný pozemek dle územního plánu v nezastavitelné části, nejedná se o stavební pozemek. Pojem „zastavitelnost“ definuje plochy vymezené územním plánem obce/města, které jsou určené k zastavění. Jestliže aktuálně předmětný pozemek není zahrnutý v zastavitelné části obce, nejedná se o pozemek stavební a nelze ho tak v daný okamžik jako stavební prodávat/kupovat. Znamená to, že by neměl mít tak vysokou cenu, jako pozemek skutečně stavební. Přesto jsou pozemky nestavební, které téměř dosahují ceny pozemků stavebních. Jak je to možné?

Cenu pozemku určuje nejen jeho aktuální zařazení dle zastavitelnosti/nezastavitelnosti, ale též lokalita, ve které se nachází. Jedná-li se o lokalitu unikátní z hlediska velmi malé nabídky pozemků, kde je obecně poptávka po pozemcích vysoká, ať už z důvodu zajímavé rekreační oblasti, či z důvodu rozvíjející se obce/města, může cena i „nestavebního“ pozemku atakovat cenu pozemku, který je možné zastavit.

Rovněž je velkým rozdílem, k jakým inženýrským sítím lze pozemek vůbec připojit. Elektřina, kanalizace, obecní vodovod, atd. I toto jsou parametry, které byť v budoucnu, mohou ovlivňovat cenu již nyní. Jestliže nemá daná obec dostatečnou kapacitu čističky odpadních vod, nebo je vodovodní řad příliš daleko, potenciál ve vyšší ceně, která se blíží stavebnímu pozemku, je v tu chvíli o něco menší. Samozřejmě nesmíme zapomínat na fakt, že o stavebním/nestavebním pozemku primárně rozhoduje a určuje ho územní plán obce/města. I k nestavebnímu pozemku můžete mít dovedeny inženýrské sítě, a přesto na něm nebudete moci stavět.

Nestavební pozemky s cenou téměř stavebních pozemků mohou být rovněž na krajích obcí/měst, které se velmi rychle rozvíjejí. A i přes to, že aktuálně nejsou v zastavitelném území daného obce/města, existuje velký předpoklad, že se to v budoucnu v řádech několika let změní. Důležité je vědět, zda se takový pozemek nenachází například v chráněné krajinné oblasti, apod. Tam by potenciál v budoucí zastavitelnost vůbec nemusel být.

U prodeje/koupi pozemku je důležité správně si vyhodnotit, zda je budoucí potenciál již tak blízko, že se prodávajícímu vyplatí pozemek prodat již nyní, a že se kupujícímu vyplatí koupit pozemek právě teď. Základním rozdílem je, zda se jedná o pozemek, který zanedlouho „dozraje“, či nikoli. Kupovat budoucí stav může být ošemetné, ale rovněž se může velmi vyplatit.

S námi se prodeje a pronájmu nemovitosti bát nemusíte. Jsme totiž jiní...

KONTAKT
Zobrazit tlačítka
Skrýt tlačítka